Zelfkennis leidt tot zelfvertrouwen

 “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid……..de wijsheid komt van binnen,
niet van buiten”

                                                                                                                           Woorden van de filosoof Socrates

Even terugkijken….

Ik herinner me de stap van de lagere school naar de middelbare nog goed. Vanuit een dorpsschooltje mocht ik elke dag twaalf kilometer heen en twaalf kilometer terug op de fiets naar de middelbare. Een groot schoolgebouw met een immens trappenhuis, waar ik dagelijks met m’n mooie leren tas heen en weer sjouwde tussen de verschillende klaslokalen.
Op de basisschool was ik een populair meisje, ik had over aandacht niet te klagen en ik haalde mooie cijfers. Op de middelbare veranderde dat snel. Ik had een mentor die in de eerste schoolweken een medeleerling uit de mentorklas opsloot in het lokaal omdat ze iets had gedaan wat in zijn ogen niet mocht. Dat was voor mij niet bevorderlijk in het veilig “landen” op het voortgezet onderwijs. Thuis was er weinig ruimte voor écht contact;  mijn ouders waren druk aan het werk in hun eigen bedrijf. Als ik nu terugkijk heb ik daar het besluit genomen om me terug te trekken. Terug in mezelf….niet opvallen…doen wat verwacht wordt en snel een vast vriendje want dat gaf mij op dat moment houvast en zekerheid.
De zekerheid en het vertrouwen zocht ik buiten mezelf; in mezelf was dit ver te zoeken. Daar kwam ik jaren later pas achter toen ik richting burn-out ging in mijn werk. Vanaf dat moment ben ik gaan leren over mezelf.
Eerst naar binnen in mezelf…een soort van hernieuwde kennismaking met mezelf. Met mijn kwaliteiten, m’n gedachtepatronen en valkuilen/overtuigingen. Om van daaruit te kiezen en weer naar buiten te komen.
 

"Men moet eerst zichzelf kennen om verdere kennis te kunnen verwerven"

 

Les in zelfkennis

Eén van de keuzes die ik heb gemaakt is het loslaten van een baan in loondienst om me volledig te kunnen richten op ons bedrijf Knap Kind.

Knap Kind heeft lessen in zelfkennis ontwikkeld voor het onderwijs. Om precies te zijn voor groep 7/8 van het basisonderwijs en voor de brugklas van het voortgezet onderwijs. We hebben voor deze doelgroep gekozen omdat het leven voor een kind vanaf 10 jaar behoorlijk turbulent kan zijn. Er verandert veel, zowel op lichamelijk (motorisch) als sociaal-emotioneel gebied. Daarbij komt de stap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs; er gaat een compleet nieuwe wereld open. Kinderen willen zich losmaken van hun ouders, zoals het hoort in de puberteit. En tegelijkertijd conformeren ze zich vaak aan regels in (vrienden)groepen die nog vele malen ‘strakker’ zijn.Wij willen kinderen/jongeren laten leren over zichzelf, met als doel dat ze op zichzelf vertrouwen en zichzelf mogen zijn. En dat dan in de klas, samen met andere leerlingen. Er is géén goed of fout, iedereen is anders en doet het op zijn eigen manier. En dat mag!!

Leren met én van elkaar, om van daaruit respectvol met jezelf en met de ander om te gaan. En vol vertrouwen het leven tegemoet te treden….

Simone Busscher

Simone Busscher is coach en trainer bij Knap Kind
www.knapkind.nl

simone@knapkind.nl

tel. 06-22871587

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...