Hart onder de riem – de kracht van klank en de stem in Coronatijd

Wanneer de wereld stilvalt, ons leven vertraagt en zich grotendeels binnen vier muren afspeelt, is er altijd jouw stem die ademt en kan zingen… Het is mijn ervaring het dat een lied, één klank zelfs het hart kalmeert en een, ogenschijnlijk gekrompen (leef)wereld weer groter maakt.

De onbekende stilstand geeft zorg, maar schept tegelijkertijd ruimte aan wat hoorbaar of zichtbaar wil worden in ieders leven. Na enkele weken van volkomen stilte en niet-doen, dacht ik deze week terug aan de woorden van een vroegere docent: het woord ‘crisis’ betekent ‘kans’!

 

Vlak voor de crisis startte ik een pas ontwikkelde cursus Aoide, waarin je via klinkerklank bewuster wordt van je lichaam, je stem (zingen) en het woord (schrijven).

Net aangekomen bij de moeder van alle klanken, de meest machtige klank die we kennen, symbool van (nieuw) begin, ruimte en volheid, – de A. – was er de lockdown en alles viel stil.

Het begin van ‘wat’ vroeg ik me af en besefte toen dat het orgaan waarmee de ‘A’ verbonden is, het hart, het moeilijk zou krijgen. Merk op dat de klinker A links van het midden zit in het woord ‘hart’, net zoals je fysieke hart ook links van het midden zit in je lichaam.

 

Mag ik een kleine klankoefening met je delen? Bestemd voor iedereen die behoefte heeft aan een lichter hart.

‘Vind een rustige plek in huis, ga comfortabel zitten en adem een paar maal aandachtig in en uit. Sluit dan je ogen en leg je hand zacht op het borstbeen ter hoogte van het hart. In gedachten vorm je de letter A en op een uitademing ZING je – als vanzelf – de klank zacht maar hoorbaar uit. A…A…A… Je hebt geen haast. Als je een toonhoogte hebt gevonden die prettig voelt, blijf dan op deze hoogte zingen. Adem rustig in voor een volgende klank en neem waar wat er in je gebeurt; luister af en toe naar de stille echo van de klank in de ruimte. Doe dit 5 à 10 minuten dagelijks, als een moment voor jezelf (en een kopje koffie of thee erna ????).

 

Nu ik (voorlopig) niet meer met anderen fysiek kan zingen, workshops of een klanksessie kan geven, ontdek ik het ‘wat’ van een ander begin. Via een korte video (YouTube) kan ik mijn enthousiasme over stem, zingen en de helende werking van klank opnieuw met je delen.

In een liedvideo hoor je een lied dat je met mij kunt meezingen, soms zelfs in canon! Meditatief of uitbundig, waar jij behoefte aan hebt. Ik zing bijna uitsluitend onbegeleid.

Een stemvideo is een meditatieve klankvideo met een korte inleiding, waarin ik voor je zing zonder woorden. De klank kan helend voor je werken. Als Pansori-klanktherapeut is dit voor mij een klanksessie op afstand, zonder interactie. Een nieuwe vorm, die ik graag wil onderzoeken.

Op verzoek stuur ik je, zonder kosten, graag een ‘hart onder de riem toe’. Via een link per e-mail ontvang je dan een lied- of klankvideo.

 

Via deze link: https://youtu.be/oPXuyt2NJ6g kun je luisteren naar en meezingen met een meditatief lied uit Taizé met een tekst die resoneert met de wereld van nu en de situatie van zovelen.

Heb je een vraag of een verzoek? Mail of bel mij even. Een reactie op mijn ‘Hart onder de riem’ ontvang ik graag van je. Met een hartengroet!

Aimée Doudart de la Grée (Heel-de-stem)

aimeezing AT t-mobilethuis DOT nl of 06 455 322 72

Aimée Doudart de la Grée

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...