Pijn biedt bescherming
Wist jij dat pijn één van de 5 kenmerken is van een ontsteking?
De definitie van ontsteking is: rubor (roodheid) tumor (zwelling) calor (warmte) dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies). |
Pijn is een signaal van je lichaam om je bewust te maken van een te sterke (soms zelfs levensbedreigende) prikkel. Zo ontstaat pijn bijvoorbeeld als je je hand per ongeluk tegen een hete pan houdt of als je, in een ernstig geval, wordt aangereden en je been breekt. Deze voorbeelden zijn heel herkenbaar: er is heel letterlijk over je grenzen van wat je lichaam kan hebben heengegaan en nu is het stuk. Zolang je lichaam stuk is en bezig is met het repareren van zichzelf, zal het door middel van o.a. die pijn ervoor zorgen dat je niet nog een keer over je grens heen gaat en jij jezelf in ieder geval tijdelijk extra bescherming geeft. Eigenlijk kan je wel stellen dat pijn een soort beschermingsmechanisme is.
In alle acute situaties willen we dat best geloven. En we nemen meestal wel even de tijd om rustig aan te doen. Met een gebroken been kan je ook niet veel anders dan je voet omhoog leggen en je laten verzorgen… (ik weet dat er mensenzijn die zichzelf zelfs dan nauwelijks rust gunnen…)
Chronische pijn is lastig
Als je chronische pijn hebt, is het waarschijnlijk lastiger aan te nemen dat de pijn je eigenlijk wil helpen. Want ja, als je elke keer lam gelegd wordt door hoofdpijn, of vanwege de pijn langzaam aan kracht verliest in je handen, of als je elke keer dat je een trap op loopt de kiezen op elkaar moet zetten vanwege de pijn in je knie, is het enige wat je wilt: dat de pijn gewoon verdwijnt! Als jij een officiële diagnose hebt gekregen zoals fibromyalgie, migraine of artrose, heb je vast al heel wat doosjes pijnstillers leeg gegeten.
En weet je wat die pijnstillers (ik heb het nu over de paracetamol/aspirine/ibuprofen etc) doen? Ze remmen ontsteking! Als die pijnstillers een beetje helpen, kan je in ieder geval met zekerheid zeggen dat er een ontsteking geremd wordt.
Jouw immuunsysteem helpt jou
En weet je wat die ontsteking doet? De ontsteking is jouw lichaam aan het ontdoen van giftige stoffen en lichaamsvreemde indringers. De ontsteking zorgt ervoor dat jouw eigen cellen weer de ruimte krijgen om te groeien. Het is jouw immuunsysteem dat met die ontsteking jouw lichaam aan het schoonmaken en het herstellen is. En zolang jij dus pijn hebt, is dat schoonmaak en reparatieproces nog aan de gang. En een van de dingen die je lichaam daarbij nodig heeft (je raadt het al!) is rust.
Nu hoor ik je al denken “Maar ja, ik heb elke dag pijn. Ik kan niet elke dag op mijn luie gat zitten niksen!”. Daar ben ik het volledig mee eens en ik kan dat goed begrijpen. Maar, en nu komt het: ergens, op jouw unieke manier, ga je steeds over je eigen grenzen heen, en zo lang jij niet stil gaat staan om te kijken op welke manier jij niet goed voor jezelf zorgt, zal jij pijn nodig hebben als beschermingsmechanisme om weer te kunnen herstellen. Met andere woorden: die pijn helpt jou om de rust te nemen, die je eigenlijk nodig hebt. Zodra jij geleerd hebt om goed voor jezelf te zorgen, is de pijn ook niet meer nodig en zal deze voorgoed verdwijnen.
De vraag nu is: Ben je bereid om naar je pijn te luisteren? Ben je bereid om te gaan ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen? En wil jij leren om jezelf te beschermen tegen sterke prikkels?
Ben jij bereid om naar de oorzaak van jouw pijn te kijken?
Dan kan ik je waarschijnlijk een stuk op weg helpen. Voor nieuwe inzichten met betrekking tot hoofdpijn, migraine, buikpijn en pijnlijke gewrichten heb ik verschillende thema avonden voorbereid. Ook over sociaal-emotionele pijn, zoals we die kennen bij angst of depressie, heb ik thema avonden. Kijk op de agenda wanneer een thema avond over jouw klacht gepland staat. Voor meer informatie over individuele begeleiding kan je vrijblijvend contact opnemen of een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.