Voelen dat je leeft!

“Ik zet nu een klankschaal op jouw buik. Oké?” De man heeft een platte buik. Geen greintje vet, hij doet lichamelijk werk. Zijn geruite bloes ligt vlak op zijn buik, geen kans dat de klankschaal weg zal glijden. De bril die hij op mijn verzoek heeft afgezet ligt op de spreektafel. “Sluit je ogen en voel maar wat er gebeurt.” Met de klopper sla ik de klankschaal aan. De toon zingt door mijn praktijkruimte, vlakt dan af. Nogmaals sla ik de klankschaal aan.

Daarna zitten we weer tegenover elkaar. Door zijn bril kijkt de man mij afwachtend aan. “Wat merkte u van de klankschaal op uw buik?” vraag ik om het gesprek weer op gang te brengen. “Alleen een beetje trilling rond mijn navel’, antwoordt de man. “Verder niets?” vraag ik dan. “Nee, verder niets”.

Voelen in ons lichaam maakt deel uit van ons gewaarzijn. Ons gewaarzijn merkt trilling, warmte, stroming van energie, emotie en pijn op en geeft dat door aan ons bewustzijn. We ervaren wat er binnen ons lichaam gebeurt. We ervaren iets als prettig of onprettig. Het maakt ook dat we voelen dat we leven. En juist dat stuk, dat voelen, maakt de kwaliteit van leven.

Een waterval van woorden beweegt zich in mijn richting. Over zijn ziektegeschiedenis, zijn jeugd, zijn ouders, zijn werk. De man is overtuigd van zijn eigen verhaal. Zonder enige onderbreking komt er heel veel informatie op tafel. Hij heeft een goede jeugd gehad, zijn ouders waren goed voor hem geweest en hij heeft altijd hard gewerkt. Dat hij ziek is geworden kan hij maar niet begrijpen; het is hem overkomen. Dit verhaal is zijn wereld, is zijn werkelijkheid. Het is vooral de ratio die spreekt: rationeel en radicaal. Deze man zit in zijn hoofd, hij leeft vanuit zijn hoofd. Ik herken het, want een groot deel van mijn leven zat ik ook zo in mijn vel.

In je hoofd zitten en niet in je lichaam kunnen zijn, wordt meestal veroorzaakt door een blokkade om te voelen. Dat overkomt veel mensen. Emotie, zachtheid en empathie zijn levenskwaliteiten, het zijn sensaties die in ons lichaam waar te nemen zijn. Het maakt dat we spontaan kunnen reageren en dat geeft verbinding en vreugde. Blokkades zijn in de loop van iemands leven ontstaan en kunnen ook opgeheven worden. Soms kost dat wat tijd en wat moeite. Als je meer levenskwaliteit zou willen ervaren kun je je aandacht richten op meer voelen en aanwezig zijn in je lijf.

Weten dat je van iemand houdt, maar de liefde niet voelen; weten dat je verdrietig bent, maar de teleurstelling niet voelen; reden hebben om blij te zijn, maar de vreugde niet voelen. Weet jij wat het is om voluit te leven?  Ben jij je gewaar van waar het leven je raakt?

Heb je ook een verhaal te vertellen. Je mag reageren via deze blog of via info AT hermanveltmaat DOT nl

Herman Veltmaat

Ik ben Herman Veltmaat en ik ben een coach-therapeut. Sinds 2007 werk ik met kinderen en volwassenen in een eigen praktijk. Elk probleem is ooit ergens begonnen. De oorzaak van problemen achterhalen, dat is mijn gave. En ik werk graag met mensen die het aandurven om naar binnen te gaan, om aan zichzelf te werken. Het onderbewuste is de schatkamer van onze geest. En met behulp van het onderbewuste kun je blijvende resultaten boeken. Het is wonderbaarlijk wat er dan mogelijk is.
Als ik zie dat mensen beginnen te stralen, meer zichzelf zijn en de touwtjes van hun leven in eigen hand nemen, dan maakt mij dat gelukkig. En het maakt de wereld een stukje mooier.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...