Is er een sleutel tot geluk? Mahatma

Bewustwording is essentieel als je gelukkig wilt zijn, dus zet een stap!

Bewustwording, wat is dat nou precies? Vraagt Marie mij als ik het seminar begin met de woorden: 'Bewustwording is essentieel, dat is waar we mee aan de slag gaan.' Bewustwording is dat je je bewust wordt van jezelf' antwoord ik haar.  We denken dat we leven vanuit ons denken. Dat klopt echter niet. We leven vanuit onze onbewuste programmering. 'Dus het gaat om bewustwording van je gedachtes, van je emoties en met name van alles wat er op een dieper niveau in je omgaat.'

'Hum' zegt Marie. 'Misschien kom ik dan allemaal ellende tegen. ik geloof dat ik op die bewustwording niet zo zit te wachten. Daar word ik dan toch niet blij van.'

Bewustwording is de sleutel tot geluk

Ik zie hoe ze zit te stoeien met zichzelf en kijk haar aan met een zachte blik. Ik begrijp ook haar weerstand. Zij heeft veel meegemaakt als kind, waardoor ze een programmering heeft meegekregen die lastig is. Met een gebrek aan eigenwaarde en een gevoel van slachtofferschap voelt ze zich regelmatig gevangen in pijn. Marie is een buitenbeetje die zich heeft moeten pantseren en op deze wijze sterk door het leven is gegaan. Ik herken mijzelf wel in haar. Zo was ik vroeger ook. Ik ben er stuk op gelopen en uiteindelijk, hoe bang ik ook was, ben ik toch met bewustwording aan de slag gegaan. Alle opleidingen die ik op het gebied van bewustwording uiteindelijk heb gevolgd, hebben mij gebracht tot waar ik nu sta. Dat is de vrouw die ik in wezen ben.

Ik kijk terug waar ik vandaan kom

Een tiental jaar geleden volgde ik zelf een seminar over bewustwording. In dat seminar ga ik terug naar mijn jeugd. Ik zie een moedig, maar oh zo bang klein meisje. Ze is bang voor haar stiefvader, die als hij gedronken heeft gewelddadig is en haar niet moet. Ik zie hoe ze verlangt naar zijn liefde en aandacht, maar die aandacht en liefde gaan niet naar haar, maar wel naar haar zusjes en broertje, zijn eigen kinderen. Het verlangen naar aandacht, de afwijzing en de angst beheersen haar. 'Bewustwording' zegt de volwassen vrouw in mij. 'Word het je bewust welke programmering je hebt meegekregen. Durf het te voelen, het is zo oud.' Ja die volwassen vrouw in mij weet het wel. Zij weet als geen ander dat het kan veranderen als ze het durft te voelen. Dat heeft ze in de voorgaande jaren elke keer weer ervaren. Maar toch...

Ik ga het aan die bewustwording

Dan duik ik erin en sta ik de pijn toe bezit van mij te nemen. Tegelijkertijd is de volwassen vrouw in mij aanwezig. Vol liefde kijkt ze toe hoe ik onder ga in golven van pijn, afschuw en angst. De ene golf na de andere komt voorbij. Het is niet erg. De volwassen vrouw in mij weet dat het golven zijn en dat ze voorbij gaan. Opeens is het gedaan. Een immense stilte valt over mij heen. Ik voel mij het centrum van het universum. Ik ga op in een liefde die eindeloos is en voorbij gaat aan alle grenzen. Als ik wat later mijn ogen open kijk ik met nieuwe ogen de wereld in. Alles is zó kleurrijk en intens. De schoonheid is overweldigend en ik krijg er tranen van in mijn ogen.

Bewustwording is de weg voor moedige mensen

Deze herinneringen komen in een flits voorbij als ik kijk naar Marie. 'Bewustwording is de weg voor moedige mensen' zeg ik tegen haar.  'Mensen die geen genoegen nemen met het leven vol beperkingen door een pijnlijke programmering. Jij hebt zo'n programmering. Jij denkt dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen. Die overtuiging heb je niet zo maar. Dat is ontstaan door ervaringen. Een blik van je moeder of een vader die boos naar je keek, kan je dat hebben doen denken. Als één of beide ouders niet zo liefdevol was ben je gaan denken dat het door jou kwam. Dat jij niet goed was. Dat jij die liefde niet waard was. Dat was natuurlijk onzin, maar als kind kan je dat niet zo zien'.

De onverwerkte emoties en de pijnlijke beperkende overtuigingen liggen opgeslagen in onze miljarden cellen, waaruit ons lichaam bestaat. We zijn ons dat echter niet meer bewust want die informatie is weggezakt in ons onderbewustzijn. Toch weet het lichaam precies wat je ooit hebt meegemaakt. Kijk dus niet vreemd op van jezelf als je in sommige situaties anders reageert dan je zou willen. Op dat moment vertelt je lichaam jouw verhaal. In het algemeen is dat dus jouw ‘kind’verhaal. Ook al zijn we er niet meer bewust mee in contact. We worden er wel 95% van je leven door geleid!

Hersengolven...

Als kind zijn we open wezens en zitten we op een hypnosestand. Dat betekent dat de hersengolven van een kind langzamer gaan dan bij volwassenen. Hierdoor komt alles wat je als kind meemaakt direct bij je binnen op een zodanige wijze dat je denkt dat dit de waarheid is. Hoe ouder je wordt des te sneller je hersenen gaan werken.

Deltafase

In onze hersenen kunnen deze hersengolven waargenomen worden. Hersengolven zijn eigenlijk minuscule elektrische stroompjes, die een soort chemische reactie afgeven. Hierdoor ontstaan emoties. De hersenen van een kind hebben een lagere frequentie dan de hersenen van een volwassene. Er is dus veel minder activiteit. Een baby heeft hersenen die volledig op delta niveau zitten. Dit is de zwaarste hypnosestand die je maar kan bedenken.

Thetafase

Tijdens de eerste twee jaar van ons leven ontwikkelen onze hersenen zich en komen we als kind meer terecht in de theta fase. In deze fase vertonen de hersenen meer activiteit, maar nog steeds is het een intense hypnosestand. We kunnen nog niet goed nadenken, maar we nemen alles scherp waar en geloven alles wat ze ziet. Met al die beelden en ervaringen vormen we ons beeld van de wereld. Het is een kinderlijk beeld dat als zodanig vastgelegd wordt op de harde schijf van onze hersenen. Al die informatie zakt dus ook naar onze prille cellen en zo wordt onze persoonlijkheid stap voor stap gevormd.

Alpha fase

Van ons zesde tot twaalfde levensjaar zitten wij mensen op de alpha trilling. Dit is een ontspannen aanwezig zijn, waarin we nog sterk met ons zelf zijn verbonden.
Als je nu even je ogen sluit en een paar keer diep in- en uit ademt, zak je als vanzelf naar deze alpha staat.

Bèta fase

Vanaf ons twaalfde levensjaar ontwikkelen we ook de bèta trilling. Dit is de staat van zijn waarbij we beslissingen moeten nemen en waarbij we onze hersenen goed gebruiken om bewust informatie op te nemen. Het dagbewustzijn van een emotioneel ‘gezond’ mens wisselt deze bèta stand af met de ontspannen alpha stand. Hoe meer stress iemand ervaart, des te meer deze persoon in de bèta frequentie zit. Juist dan is ontspanning essentieel.

Stap voor stap ontwikkelen we ons van baby vanuit het delta niveau verder naar een volwassen mens met een dagbewustzijn waarin we in de alfa-bèta staat leven.

Jij bent zoveel meer dan je denkt...

Alles wat je durft te voelen, alles wat je onder ogen durft te komen, verandert. Dat is quantum physica wet. Normaal gesproken gaan we echter op de loop voor onze gevoelens. We willen ze niet voelen, want vaak doet het dan pijn.

Het ego wil je per definitie beschermen voor die pijn en weet niet dat het daardoor juist erger wordt. Door elke keer alle gevoelens weer onder de mat te schoffelen, blijf je vastzitten in oude patronen en overtuigingen. Vastzitten in de mind. Dat is per definitie beperkt. Jij bent zoveel meer dan je denkt. Je kunt zoveel meer dan je denkt.

Ben ik niet te laat?

Door bewustwording breng je alles in het licht. Ik leg dit alles uit aan Marie en de groep. Ze zucht diep en kijkt mij treurig aan. 'Hoeveel jaar heb ik dan al niet verspild. Ben ik niet te laat daarmee?' vraagt ze mij. 'Nee lieverd, het is nooit te laat. Als je nu begint met bewustwording dan is het nu jouw tijd. Eerder ging het niet. Hoe jonger je hiermee begint, des te sneller de transformatie kan gaan en des te langer je er natuurlijk plezier van kunt beleven, want je leven gaat veranderen. Maar ook op latere leeftijd kan je daar mee beginnen.' 'Waardoor verandert je leven dan?' vraagt Marie weer.

Het is een illusie

Bewustwording gaat je laten zien dat jouw beperkende gedachten over jezelf, een illusie waren vanuit dat kind, vanuit die hypnose. Dat dat dus letterlijk een kind gedachte was.

Je gaat dus zien wat jouw volwassen waarheid is en daar van uit ga je dan leven. Als je denkt dat je niets waard bent, dan zal je ego daar ook elke keer bewijzen voor vinden. Je ego verdraait dan de realiteit zo, dat jouw hypothese waarheid wordt. Dat is pijnlijk, maar ook veilig. Dan kan je blijven zitten waar je zit en daar houdt het ego wel van. Dat is je comfortzone. Als je hele nieuwe gedachten over jezelf aanneemt dan valt alles wat je kende weg, waardoor je in het begin je oude vertrouwde pijnlijke grond onder je voetjes gaat missen. Het nieuwe is dus per definitie onveilig voor het ego. Daarom zeg ik elke keer dat dit een weg is voor moedige mensen.

Dan gaat er een nieuw leven komen

'Verlang je naar geluk?' Vraag ik aan Marie. Ze knikt met haar hoofd Ja. 'Heb je moed?' Ik zie haar denken en dan verschijnt er langzaam een glimlach op haar gezicht wat eerder nog zo troosteloos keek. 'Ja' zegt ze volmondig. Moedig ben ik wel. 'Gefeliciteerd' zeg ik lachend tegen haar. Dan gaat er een nieuw leven komen.  'Ja, dat wil ik wel. Ik ga het gewoon aan die bewustwording. Ik ben dat gevoel van niets waard te zijn zo zat. Dan heb ik het nog niet eens over het schuldgevoel waar ik al mijn hele leven mee rondloop, terwijl ik eigenlijk niets verkeerd heb gedaan. Ik ga het aan' roept ze luid en en neemt de hele groep mee in haar enthousiasme. Ik voel mij ontroerd en blij voor haar, want ik weet dat dit een nieuw begin voor haar is.

Zoals ik in het begin al zei: 'Bewustwording is een weg. Van het bewust worden van jezelf, van alles wat er in je leeft, maar vooral ook van al jouw schoonheid, jouw liefde en jouw waarheid'.

Mocht je geïnspireerd zijn door de weg van Marie, zet dan een stap en maak eens een event mee. Misschien is dat is jouw eerste stap op het pad van bewustwording. Ben je al langer bezig, dan nog... bewustwording gaat in golven. Steeds dieper en dieper komt de waarheid dan binnen. Steeds meer en meer zul je zijn wie je bent. In al je kracht en kwetsbaarheid.

Dat is wat ik je gun,

Mahatma

Mahatma

Mahatma noemt zich coach en awakener. Als awakener schudt ze mensen wakker zodat ze zich uit hun beperkende conditionering kunnen bevrijden. Ze inspireert mensen in laagdrempelige events, diverse seminars, webinars, video's. In haar boek 'Op weg naar Verbinding' beschrijft ze hoe ze zichzelf heeft geheeld."Het is mijn missie en passie om mensen in groepen te begeleiden en te coachen en ze zo in hun kracht te zetten, opdat ze hun ware potentie kunnen leven."

www.spirit-coaching.nl

 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...