William Turner zoekt naar vrijheid, licht en ruimte. Gonny Dubbink

Uit onze nieuwsbrief van 3 januari 2016, door Gonny Dubbink

 

Hoe licht kan jouw nieuwe jaar zijn?

Onlangs bezocht ik de tentoonstelling van Turner in Rijksmuseum Twente en werd geraakt door de sferische lichtheid van zijn schilderijen. Enorm wijdse landschappen met klein daarin ergens een menselijk tafereel. William Turner (1775-1851) wilde het sublieme in de natuur verbeelden. Hij was de eerste kunstenaar die de natuurgetrouwe weergave los durfde te laten en er steeds meer zijn persoonlijke beleving inlegde.

Mooi om Turner's wereld bijna aan te kunnen raken door in het schilderij zijn penseelstreek, zijn verf,  zijn uitzicht te zien, 160 jaar terug in de tijd kijkend.

 

Op een van de begeleidende muurteksten op de las ik:

"Turner lijkt geobsedeerd  door de ongrijpbare en vernietigende kracht van de natuur. Hij is zich bewust van de nietigheid van de mensheid in de natuur en realiseert zich dat iedere poging tot verzet op een teleurstelling uit moet lopen. 'Hoop en geloof zijn misleidend', schrijft Turner in zijn manuscript Fallacies of Hope."

Die nietigheid van de mens; zoals de zandkorrel op het strand, de laatste punt in de 14-delige encyclopedie? En ja, pogingen tot verzet tegen het leven? Gedoemd te mislukken.

Het leven leeft, het leven gaat (of ik het leuk vind of niet), het leven stroomt en trekt zich van mijn commentaar of verzet niks aan. Gedachten hoe het had moeten zijn, hoe ik zou moeten zijn..... mosterd na de maaltijd: laat maar zitten!

 

Hoe licht kan het leven dan zijn?
Ga je mee op de levenstroom die ons in het nieuwe jaar toevalt?
Heel licht?

Gonny Dubbink
Coördinator

Gonny Dubbink

Gonny Dubbink is coördinator
van netwerk Bewust Twente

www.bewusttwente.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...