Eczeemklachten en darmflora

Eczeemklachten en verminderde darmflora

Eczeem is een lastig probleem. In veel gevallen zijn het niet zozeer de lichamelijke klachten van eczeem die de meeste problemen veroorzaken (al kan de jeuk wel heel erg aanwezig zijn) maar de sociale druk die ontstaat omdat de huidklachten duidelijk zichtbaar zijn voor de mensen in de omgeving. Eczeem komt voor in veel verschillende vormen en gradaties. Sommige mensen hebben een klein plekje eczeem als ze in aanraking komen met een bepaalde stof terwijl anderen vanaf hun geboorte van top tot teen onder het eczeem zitten.

Wat is eczeem?

In feite is eczeem een ontsteking van de huid (specifiek de bovenste huidlaag ook wel epidermis genoemd). Een andere naam voor eczeem is dan ook wel dermatitis. In de buitenste huidlaag hoopt zich door de ontsteking vocht op waardoor de huid wat dikker wordt. De ontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan. Meestal is de oorzaak van eczeem echter een allergische reactie die zich op de huid concentreert.

Oorzaken kunnen zijn:

 • allergische reactie op bepaalde stoffen
 • bestaat naast andere vormen van allergie (bv. hooikoorts en astma)
 • chemische stoffen
 • beschadiging door wrijving
 • bijwerkingen van medicatie
 • vochtophoping onder de huid
 • stress of anders psychische problemen
 • leeftijd

Relatie eczeem en verminderde darmflora

De huid staat in verbinding met de bloedvaten, de zenuwen, het bindweefsel. Op deze manier staat de huid ook in contact met de weefsels en organen van ons lichaam. Afvalstoffen worden meestal via de klassieke uitscheidingsorganen, nieren (urine), darmen (ontlasting) en huid (transpiratie) uit het lichaam verwijderd.

Een goede darmflora speelt een belangrijke rol in het verteringssysteem. De voedingsstoffen die bruikbaar zijn worden door de wand van de dunne darm opgenomen in onze bloedbaan. De wand werkt als een soort filter en wanneer deze natuurlijke barrière meer doorlaatbaar wordt, dan wordt het een lekkende darm genoemd. De minder goed verteerbare voedseldeeltjes, bacteriën en andere stoffen die niet in het lichaam horen komen dan óók in de bloedbaan terecht. Ons afweersysteem reageert dan op twee manieren. Schadelijke stoffen opslaan in het lichaam waar ze geen direct gevaar opleveren. Denk aan de weke delen, spieren en gewrichten of het valt aan met het immuunsysteem waardoor er allergische reacties en eczeemklachten ontstaan.

Laat dus bij eczeemklachten ook eens naar je darmflora kijken. Hoe weet je of je een slechte darmflora hebt?

 • Is er sprake van een spastische darm of andere ‘zeurende’ pijnklachten.
 • Is er sprake van een opgeblazen gevoel of heb je last van oprispingen na het eten?
 • Kijk naar je ontlasting. Een goede ontlasting is stevig, niet te hard, niet te zacht. Plakt niet aan de wc pot en gaat het gelijk onder wanneer je een ‘plons’ toilet pot hebt.

Herken je jezelf in deze klachten, dan heb je grote kans dat je darmflora niet optimaal functioneert. Heb je dan ook een vorm van eczeem, dan is het goed om naast de huid ook de darmflora te behandelen.

Lees aanvullende informatie in het artikel over Kleefkruid.

Gerda Zwiers

Gerda Zwiers is natuurgeneeskundig therapeut met een eigen praktijk gevestigd in Den Ham. Natuurgeneeskunde werkt met en vanuit de natuur. Door het lichaam te prikkelen, ontlasten of aan te vullen, kunnen klachten verdwijnen. Bepaalde therapieën (o.a. fytotherapie, voeding, aromatherapie) of handelingen (voetreflex en massagetherapie) helpen dit proces te bevorderen.

 www.gerdazwiers.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...