Darmflora, immuunsysteem en probiotica

Darmflora,  immuunsysteem en probiotica

Bacteriën, van kinds af aan wordt het de meeste van ons duidelijk gemaakt dat bacteriën niet in ons lichaam horen. Het is vies en je kunt er ziek van worden. Maar wist je dat er in ons darmsysteem heel veel bacteriën huizen. Zowel goede bacteriën als slechte bacteriën. Dit noemt men de darmflora. De darmflora bestaat uit meer dan 600 verschillende bacteriën, schimmels en gisten.
Een aantal van deze micro-organismen draagt op een positieve manier bij aan onze gezondheid. De darmflora helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van vitaminen uit het B-complex en van vitamine K. Vitamine B is belangrijk voor gevoelens van rust en ontspanning. Een tekort aan vitamine B geeft heftiger gevoelens van pijn. Vitamine K is belangrijk bij de bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan bijvoorbeeld heftige bloedingen bij de menstruatie geven. 

 

De darmslijmvliezen en de darmflora zijn verantwoordelijk voor 80% van het immuunsysteem. Word je vaak ziek, dan is het vrijwel zeker dat de darmflora en/of de darmslijmvliezen niet in orde zijn. Reageer je op meerdere dingen allergisch, dan geldt hetzelfde. Alle slijmvliezen van het lichaam staan met elkaar in verband. Je zou het kunnen zien als 1 groot orgaan; als er één stukje zwak is dan is het hele orgaan kwetsbaar. Daarom gaan hooikoorts of astma en darmklachten vaak samen.

 

De functies van de darmflora zijn:
- Bescherming tegen ziekteverwekkers. Doordat de bacteriën op de darmwand liggen vormen ze een soort deken waardoor slechte bacteriën moeilijk de darmwand kunnen binnendringen.
 - De bacteriën spelen een belangrijke rol in de afweer.
 - Ze produceren vitamine K, dit is nodig voor de bloedstolling.
 - Ze zetten de onverteerbare voedselbestanden om dmv fermentatie in zuren (azijnzuur, propionzuur en boterzuur), deze zuren stimuleren de darmperistaltiek.
- Zorgen voor een betere opname van verschillende mineralen.
- Zorgt voor een veel efficiënter gebruik van ons voedsel.

 

Waar natuurgeneeskunde al lang mee bekend is, krijgt een gezonde darmflora steeds meer belangstelling bij reguliere geneeskunde. Ziektes als colitis ulcerosa worden experimenteel behandeld met een poeptransplantatie. Bij de darmontstekingziekte colitis ulcerosa ontstaat een chronische ontstekingsreactie. Het afweerapparaat in het dikke darmslijmvlies gaat als het ware het gevecht aan met de eigen bacteriën in de darm. Door de bacteriesamenstelling in de darmen van deze patiënten te vervangen door die van een gezonde donor kan de ontstekingsreactie mogelijk afnemen. Dat is het idee achter de poeptransplantatie, een baanbrekend onderzoek van Dr. Cyriel Ponsioen. https://www.mlds.nl/poeptransplantatie/

 

Het zou fijn zijn wanneer je ontstekingen aan het darmslijmvlies preventief voor kunt zijn. Dit kun je onder anderen doen door voorzichtig te zijn met:
-  Gebruik van antibiotica. De antibiotica dood de slechte maar ook de goede bacteriën en vernietigt daarmee de darmflora.
- Wees voorzicht met medicatie. Medicatie kan de darmflora verstoren. Denk dan niet alleen aan medicatie wat op voorschrift gebruikt wordt, maar ook medicatie die voor zelfgebruik zijn.
 - Verkeerde voeding; weinig vezels en veel geraffineerde producten.
 - Darminfecties veroorzaakt door parasieten schimmels en schadelijke bacteriën
- Stress

 

Wat is probiotica?

Probiotica een naam die iedereen wel kent van de producten ‘yakult’, vifit en danone. Wat de meeste mensen weten is dat het een positieve werking heeft bij darmklachten.

Probiotica zijn dus voedingsbestanddelen met levende micro-organismen. De term komt uit het Grieks en betekent ‘voor het leven’. De tot nu toe meest gebruikte definitie luidt: een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement dat de gezondheid van de gastheer bevordert door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren (Ouwehand et al. 1989).

De gastheer is de mens in wiens darmen de probiotica het evenwicht verbeteren.

 

Door de toegevoegde suikers gaat mijn voorkeur niet naar yakult, vifit of danone. Probiotica is ook verkrijgbaar in supplement vorm. Meestal in de vorm van een poeder. Maar er zijn ook voldoende voedingsproducten die bekend staan om dat ze een pro biotische werking hebben.

Je kunt hierbij denken aan:

  • Volle yoghurt; liefst van rauwe melk
  • Kefir
  • Rauwmelkse kazen
  • Groene augurken
  • Zuurkool
  • Pure chocolade
  • Appelazijn
  • Miso
  • Tempeh

 

Misschien brengt deze informatie je dichter bij vage klachten waarvan je niet altijd direct een link legt met je darmflora. Iedere darmflora is uniek. Er is dus niet altijd een eenduidig antwoord. Een persoonlijk consult geeft hier meer duidelijkheid in.

Gerda Zwiers

Gerda Zwiers is natuurgeneeskundig therapeut met een eigen praktijk gevestigd in Den Ham. Natuurgeneeskunde werkt met en vanuit de natuur. Door het lichaam te prikkelen, ontlasten of aan te vullen, kunnen klachten verdwijnen. Bepaalde therapieën (o.a. fytotherapie, voeding, aromatherapie) of handelingen (voetreflex en massagetherapie) helpen dit proces te bevorderen.

 www.gerdazwiers.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...