Angst in actie

Werd ik even overvallen door angst

Hai mooi medemens, vorige week zat ik met een wee gevoel in mijn buik en nog wat bibberig mijn zondagochtendmail te schrijven.

Veel mensen weten dat ik hard werk aan mezelf, mijn bedrijf en om zoveel mogelijk van waarde te zijn voor jou. Hier wil ik natuurlijk ook graag geld mee verdienen en het liefst wat meer dan ik nu doe. En daar zijn groei en zichtbaarheid voor nodig. Dat zichtbaarheid voor mij nog wel eens een dingetje is dat weet je wellicht ook al van mij. Ik was zo klaar met mezelf op dit gebied en daarom heb ik mij, sinds een paar weken, aangesloten bij een community en ben ik een programma aan het volgen waarin ik leer hoe ik kan groeien met mijn bedrijf. Bedrijfsgroei is gekoppeld aan persoonlijke groei en passie in dit geval. En zo past het ook bij mij. Ik vind het een superprogramma maar hier komt het: Toen ik dus op het punt stond om NIEUWE stappen te gaan zetten, stappen die werkelijke groei gaan geven, raakte ik bijna in paniek. Dat was even slikken zeg. Dus hier ben ik, onbewust, al die tijd bang voor geweest. .......

Binnen die community heb ik al heel snel een oproepje geplaatst op zoek naar een buddy. Waar ben ik goed in, wat heb ik te bieden en wat heb ik nodig. Daar reageerde meteen iemand op en sindsdien ´buddyen´ we elkaar. Ik heb dus mijn paniek en verdere waarnemingen bij mezelf met haar gedeeld, met als gevolg dat we een afspraak hebben gemaakt om een dagdeel bij elkaar te komen om die nieuwe stappen daadwerkelijk uit te werken waardoor ik mijn ´hobbel´ kan nemen en door kan pakken.

 

Wanneer je stopt voordat je begint is dat ´angst in actie´. Als er één ding is dat we gemeen hebben, is dat angst. Angst is een ingebouwde basisfunctie van onze hersenen. Het komt uit een deel van je hersenen dat in eerste instantie in reptielen is geëvolueerd. Noem het maar je innerlijke hagedis.

“Het hele doel van ons reptielenbrein is om continu overlevingsangsten uit te zenden – de alarmreacties die de dieren in de natuur in leven houden. Deze angsten vallen in twee categorieën: Vluchten of vechten. Aan de ene kant, is ons reptielenbrein ervan overtuigd dat we alles missen wat we nodig hebben: we hebben niet genoeg liefde, tijd, geld, -alles. Aan de andere kant, staat er iets vreselijks te gebeuren: Een roofdier – mens of dier – is er op uit ons te grazen te nemen. Dit is logisch als we ergens in een grot verstopt zitten, maar wanneer we thuis in bed liggen, haakt hierdoor onze verbeelding aan op catastrofes die zo vaag en moeilijk af te weren zijn, dat ze ons vullen met angst die niet realistisch is.

We hebben dit systeem in ons hoofd, het speelt zich doorlopend af, in een poging ons veilig te houden. Het gaat maar door.

Deze innerlijke hagedis voelt zich het meest comfortabel wanneer het zijn omgeving kent – het landschap, de routine, alle gebruikelijke mensen, plaatsen en dingen – en er niets verandert. Je comfortzone. Het verkennen van nieuw terrein zet ons alarm aan. Welke hinderlaag ligt daarbuiten om jou te grazen te nemen?

 

Om in je comfortzone te kunnen blijven probeert je innerlijke hagedis je enthousiasme te verpletteren om je te weerhouden nieuwe gebieden te exploreren.

Dat werkt in vier eenvoudige stappen:
1) Je denkt er aan om iets nieuws te doen
2) Het voelt kwetsbaar en riskant
3) Angst krijgt vat
4) Je hebt onmiddellijk redenen paraat waarom het idee a) stom is en b) zal mislukken

Het resultaat? Geen actie.

 

Dit proces kan zo snel gebeuren dat je de verschillende stappen vaak niet eens opmerkt – je gaat gewoon van stap 1 ( “Ik wil deze!”) Naar stap 4 ( “Waarom de moeite nemen?!”). Met dit tempo van verval, glijdt je enthousiasme (en vertrouwen) snel het afvoerputje in.

Vaak willen we dat angst weggaat voordat we actie ondernemen. Echter, dat gebeurt niet. Angst verdwijnt niet. Je zult er mee moeten dealen en besef dat moed na actie komt, niet eerder!

Lief, mooi medemens, stap ook uit je comfortzone en bereik wat je wilt bereiken, of dit nu op persoonlijk of zakelijk vlak is. Pak de telefoon, bel een vriend of maak een afspraak voor een http://eeninnerlijkereis.nl/v-i-p-dag/.

Annès Leferink

Voel rust in je hoofd en lichaam | Ootmarsum

www.eeninnerlijkereis.nl

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...