Bewust Twente » Nieuwsbrief » Een boom met een knoop erin

Stel je rijdt op een zomerse dag door Twente en je ziet deze bomen in een tuin staan……

   

Dit overkwam mij woensdag in de buurt van Rossum. Gefascineerd keerde ik de auto, parkeerde bij het huis en belde aan om te vragen of ik foto’s van deze bomen mocht maken. Een hartelijke ontmoeting met Liedy en Henk was mijn deel. Henk vertelde hoe hij 35 jaar geleden was begonnen met het moduleren van bomen en dat hij bezig is een museumbos van deze natuurlijke sculpturen te creëren

Henk liep met een fraai gevormde Twentse goa-stok in de hand en liet mij in de schuur nog vele andere exemplaren zien. Ook toonde hij het bewijs dat een boom niet vanuit de grond maar vanuit de lucht ‘aangroeid’. De wilde kamperfoelie beknelt als een slinger een tak waardoor er boven de beknelling een verdikking ontstaat. Op de foto hiernaast staan de goa-stokken dus andersom dan ze groeiden. 

Boeiend was ook Henk’s theorie over de oorsprong en betekenis van de naam Tubanti. Hij heeft bronnen gevonden die erop wijzen dat Tubanti de benaming was voor Germaanse tubablazers, de hoornblazers die waarschuwden bij gevaar of andere situaties. Deze tubahoorns kennen we nu nog als de Twentse midwinterhoorns.

Voordat ik vertrok liet Liedy mij nog trots haar mooie meditatieruimte zien, een prettige ruimte met goeie energie. Behalve voor meditatie gebruikt ze de ruimte ook om met deelnemers trommels te maken en organiseert ze trommelsessies met een meditatief karakter.

Kortom, een verkwikkende ontmoeting op een warme dag in juli.

Een boom met een knoop erin...

Het beeld van een boom met een knoop erin hield mij daarna een poosje bezig. We zien een natuurlijke boom, die gemanipuleerd is naar een kunstmatige vorm. Een mens, Henk in dit geval, heeft zijn wil en vaardigheid aangewend om binnen de marges die de boom toestaat de vorm te creëren die hij wilde. Persoonlijk, zie ik daar een analogie met de mens van tegenwoordig: We ogen natuurlijk maar ergens zijn we, door anderen of onszelf, naar een kunstmatige vorm gemanipuleerd en gemoduleerd. Uiterlijk en qua gedrag. Gelukkig blijft onze essentie natuurlijk. En kunnen wij daar, in tegenstelling tot de boom, naar terugkeren.

Mocht je op het pad van bewustwording naar ondersteuning zoeken, of naar leuke, fijne, gezonde activiteiten in Twente, kijk dan eens op de bijgevoegde agenda. Op de website van Bewust Twente zijn nog meer aanbieders te vinden, die ons gelegenheid bieden, als we dat willen, onze oorspronkelijke vorm en essentie te herkennen en te ervaren.

Hartelijke groet,

##naam##
##telefoon##
##email##
##website##

Volg mij:

##socialmedia##