Bewust Twente » Nieuwsbrief » Liefde en grenzen maken van kinderen fijne mensen

In deze nieuwsbrief:

- Foto met citaat
- Liefde en grenzen...... blog van Herman Veltmaat
- Gayatri mantra, vrede en wijsheid voor iedereen
- Bewust Twente groeit in verbinding
- Agenda overzicht Bewust Twente

Liefde en grenzen maken van kinderen fijne mensen

of hoe kinderen op te voeden tot gelukkige mensen,             blog van Herman Veltmaat

Op een gezellige bijeenkomst van oud-pabostudenten ging het weer eens over de jeugd van tegenwoordig. “Ze worden allemaal maar behandeld als prinsjes en prinsesjes”, was een van dé uitgesproken meningen. “Er wordt ze alleen maar verteld hoe fantastisch en geweldig ze zijn en daardoor kennen ze geen grenzen meer”, ging deze leerkracht verder.

Terwijl deze uitspraken bij mij bleven hangen, kwam er ook een oude uitspraak van mijn vader bij mij naar boven: “Ach, dat is maar kinderpraat, daar hoef je niks op uit te doen!” Nu heb ik mijn vader als een erg zachtaardige man gekend, maar hij had wel een strikt onderscheid tussen de volwassen- en de kinderwereld. 

Als we onze kinderen willen opvoeden tot gelukkige, zelfverantwoordelijke en zelf-bewuste personen, hebben ze liefde, aandacht, vertouwen, aanmoediging, bevestiging en duidelijkheid nodig. Een kind immers heeft nog geen ervaringen van wie het zelf is, wat het kan en wat het wil.

Daarom is het zo van belang dat een kind veel positieve ervaringen opdoet, dat je als ouder jouw volwassen wereld niet belang-rijker maakt dan de wereld van jouw kind. Door met hen samen te tekenen, te knutselen, te bouwen, in hun spel mee te gaan, waardeer je hun wereld en zullen ze zich gewaardeerd weten. Als een kind het vertrouwen van de ouder ervaart, dan kan het zelfvertrouwen opbouwen. Als het liefde ervaart kan het liefde voor zichzelf ontwikkelen, als er veiligheid geboden wordt zal het veilig zijn bij zichzelf.


Zo ken ik een moeder die haar hele huiskamer kindvriendelijk had ingericht toen haar kinderen tussen de één en de drie waren. Alles waar de kinderen bij konden mochten ze  pakken. Deze zaken konden niet stuk. Daarmee gaf ze haar kinderen veel ruimte en tegelijk voorkwam ze dat ze veel moest corrigeren. Haar kinderen leerden dat ze initiatief mochten nemen, dat ze de wereld om zich heen mochten verkennen en deze onderzoeken met hun vingers en soms ook met hun mond. Ervaring opdoen of iets zacht of hard, koud of warm was. Deze moeder had echter één duidelijke grens en dat was die ene vensterbank waar zij allerlei prachtige fotolijstjes had staan. Die waren van mama en daar mochten ze absoluut niet aankomen. Zo creëerde deze moeder duidelijkheid, creëerde ze een veilige wereld voor haar kinderen, maar leerde ze hen al jong dat er ook grenzen zijn, dat er soms ook een ‘nee’ is. Een ‘nee’ dat ze te respecteren hebben.

Het is voor kinderen belangrijk dat er weinig regels zijn, maar dat deze regels helder zijn en goed te handhaven. Dan kun je als ouder consequent zijn en juist dat geeft een kind duidelijkheid en daarmee echte veiligheid. En dan blijft er veel ruimte voor erkenning, bemoediging en waardering en kunnen ze opgroeien tot gelukkige en zelfstandige jonge mensen.

Ook een verhaal te vertellen over opvoeden? 
Je mag reageren op info@hermanveltmaat.nl

 

 

Herman Veltmaat


therapie en coaching

www.hermanveltmaat.nl

 

De Gayatri is een Aloud Waaklied.

Over de hele wereld zingen mensen de Gayatri Mantra. Op welk tijdstip van de dag of nacht je ook zingt, er zijn altijd anderen die de mantra ook zingen.
De Gayatri is een aloud waaklied, dat de hele aarde omvat en uitstraalt als de Zon. 
De Gayatri Mantra is een van de grondtonen voor het transformeren van het bewustzijn en heeft dezelfde trilling als de vitale kracht in de natuur.          

Het zingen van de Gayatri Mantra
zuivert de zanger.
Het luisteren naar de Gayatri Mantra
zuivert de luisteraar.

De Gayatri Mantra, dit heilige gebed, gaat vanuit het hart van de zanger spiraalsgewijs door het hele universum en is een smeekbede voor vrede en wijsheid voor alles en iedereen.

Nieuwsgierig? Luister hier naar een Gayatri Mantra Recitatie

Voor meer details over deze recitatiedag kijk in de agenda.

Bewust Twente groeit in verbinding

Wil jij, als bewuste ondernemer, je aanbod nog meer voor het voetlicht brengen?
Ben jij, als bewuste professional, op zoek naar gelijkgestemden in Twente?
Geloof jij in het principe van delen is vermenigvuldigen?
Wil jij ontmoeten - ontwikkelen- inspireren - samenwerken?

Dan is aansluiten bij netwerk Bewust Twente iets voor jou.
Lees eens wat het netwerk aan de leden biedt en wat de voorwaarden zijn.         

Klik op:        Voor wie?                  en/of                  Algemene voorwaarden

Tot 1 april 2017 kun je gratis een vermelding van je praktijk of bedrijf op de website krijgen. Probeer het eens uit. Mail naar info@bewusttwente.nl voor meer informatie.

www.bewusttwente.nl

 

Hartelijke groet,
Gonny Dubbink
netwerkcoördinator

 

          Agenda overzicht van Bewust Twente          

Antoinette Wibbelink-Oosterwijk Enschede

Dagworkshop 'Zeggen hoe het voor mij is'
ZA 04 apr | 09.30-16.30

Enschede | Antoinette Wibbelink-Oosterwijk
Met behulp van de vier basisstappen van Verbindend Communiceren leer je zeggen, wat voor jou belangrijk is. Daardoor is de kans groot, dat anderen open blijven luisteren, ook als je hen feedback geeft of het niet met elkaar eens bent.
Lees verder →

Mahatma Revier Amersfoort

Event 'Laat je rugzak los'
ZA 18 apr | 10.17-10.17

Amersfoort | Mahatma Revier
Heb jij ook zo’n stemmetje in je dat zegt dat je niet goed bent zoals je bent? Dat heeft invloed op je hele leven. Gelukkig hoef je er niet oud mee te worden. Maak het event Laat je Rugzak los, mee waardoor dat kan veranderen. Dan ga je genieten.
Lees verder →

Esra Tjemkes Hengelo (overijssel)

Dieren als assistent
VR 01 mei | 14.00-15.00

Hengelo (overijssel) | Esra Tjemkes
Dieren kunnen ons op veel manieren helpen onze gezondheid te verbeteren. Maak kennis met dit prachtige vakgebied tijdens deze workshop.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Forest Bathing Twente
ZO 21 jun | 13.00-16.00

Enschede | Esra Tjemkes
Vind in het contact met de natuur de levenskracht in jezelf! Kom een middag bosbaden en ontdek de voordelen die het je kan geven.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Forest Bathing Twente
ZO 20 sep | 13.00-16.00

Enschede | Esra Tjemkes
Vind in het contact met de natuur de levenskracht in jezelf! Kom een middag bosbaden en ontdek de voordelen die het je kan geven.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Forest Bathing Twente
ZO 13 dec | 13.00-16.00

Enschede | Esra Tjemkes
Vind in het contact met de natuur de levenskracht in jezelf! Kom een middag bosbaden en ontdek de voordelen die het je kan geven.
Lees verder →

Bewust Twente
info@bewusttwente.nl
www.bewusttwente.nl

Facebook Bewust Twente