Bewust Twente » Nieuwsbrief » Liefde en grenzen maken van kinderen fijne mensen

In deze nieuwsbrief:

- Foto met citaat
- Liefde en grenzen...... blog van Herman Veltmaat
- Gayatri mantra, vrede en wijsheid voor iedereen
- Bewust Twente groeit in verbinding
- Agenda overzicht Bewust Twente

Liefde en grenzen maken van kinderen fijne mensen

of hoe kinderen op te voeden tot gelukkige mensen,             blog van Herman Veltmaat

Op een gezellige bijeenkomst van oud-pabostudenten ging het weer eens over de jeugd van tegenwoordig. “Ze worden allemaal maar behandeld als prinsjes en prinsesjes”, was een van dé uitgesproken meningen. “Er wordt ze alleen maar verteld hoe fantastisch en geweldig ze zijn en daardoor kennen ze geen grenzen meer”, ging deze leerkracht verder.

Terwijl deze uitspraken bij mij bleven hangen, kwam er ook een oude uitspraak van mijn vader bij mij naar boven: “Ach, dat is maar kinderpraat, daar hoef je niks op uit te doen!” Nu heb ik mijn vader als een erg zachtaardige man gekend, maar hij had wel een strikt onderscheid tussen de volwassen- en de kinderwereld. 

Als we onze kinderen willen opvoeden tot gelukkige, zelfverantwoordelijke en zelf-bewuste personen, hebben ze liefde, aandacht, vertouwen, aanmoediging, bevestiging en duidelijkheid nodig. Een kind immers heeft nog geen ervaringen van wie het zelf is, wat het kan en wat het wil.

Daarom is het zo van belang dat een kind veel positieve ervaringen opdoet, dat je als ouder jouw volwassen wereld niet belang-rijker maakt dan de wereld van jouw kind. Door met hen samen te tekenen, te knutselen, te bouwen, in hun spel mee te gaan, waardeer je hun wereld en zullen ze zich gewaardeerd weten. Als een kind het vertrouwen van de ouder ervaart, dan kan het zelfvertrouwen opbouwen. Als het liefde ervaart kan het liefde voor zichzelf ontwikkelen, als er veiligheid geboden wordt zal het veilig zijn bij zichzelf.


Zo ken ik een moeder die haar hele huiskamer kindvriendelijk had ingericht toen haar kinderen tussen de één en de drie waren. Alles waar de kinderen bij konden mochten ze  pakken. Deze zaken konden niet stuk. Daarmee gaf ze haar kinderen veel ruimte en tegelijk voorkwam ze dat ze veel moest corrigeren. Haar kinderen leerden dat ze initiatief mochten nemen, dat ze de wereld om zich heen mochten verkennen en deze onderzoeken met hun vingers en soms ook met hun mond. Ervaring opdoen of iets zacht of hard, koud of warm was. Deze moeder had echter één duidelijke grens en dat was die ene vensterbank waar zij allerlei prachtige fotolijstjes had staan. Die waren van mama en daar mochten ze absoluut niet aankomen. Zo creëerde deze moeder duidelijkheid, creëerde ze een veilige wereld voor haar kinderen, maar leerde ze hen al jong dat er ook grenzen zijn, dat er soms ook een ‘nee’ is. Een ‘nee’ dat ze te respecteren hebben.

Het is voor kinderen belangrijk dat er weinig regels zijn, maar dat deze regels helder zijn en goed te handhaven. Dan kun je als ouder consequent zijn en juist dat geeft een kind duidelijkheid en daarmee echte veiligheid. En dan blijft er veel ruimte voor erkenning, bemoediging en waardering en kunnen ze opgroeien tot gelukkige en zelfstandige jonge mensen.

Ook een verhaal te vertellen over opvoeden? 
Je mag reageren op info@hermanveltmaat.nl

 

 

Herman Veltmaat


therapie en coaching

www.hermanveltmaat.nl

 

De Gayatri is een Aloud Waaklied.

Over de hele wereld zingen mensen de Gayatri Mantra. Op welk tijdstip van de dag of nacht je ook zingt, er zijn altijd anderen die de mantra ook zingen.
De Gayatri is een aloud waaklied, dat de hele aarde omvat en uitstraalt als de Zon. 
De Gayatri Mantra is een van de grondtonen voor het transformeren van het bewustzijn en heeft dezelfde trilling als de vitale kracht in de natuur.          

Het zingen van de Gayatri Mantra
zuivert de zanger.
Het luisteren naar de Gayatri Mantra
zuivert de luisteraar.

De Gayatri Mantra, dit heilige gebed, gaat vanuit het hart van de zanger spiraalsgewijs door het hele universum en is een smeekbede voor vrede en wijsheid voor alles en iedereen.

Nieuwsgierig? Luister hier naar een Gayatri Mantra Recitatie

Voor meer details over deze recitatiedag kijk in de agenda.

Bewust Twente groeit in verbinding

Wil jij, als bewuste ondernemer, je aanbod nog meer voor het voetlicht brengen?
Ben jij, als bewuste professional, op zoek naar gelijkgestemden in Twente?
Geloof jij in het principe van delen is vermenigvuldigen?
Wil jij ontmoeten - ontwikkelen- inspireren - samenwerken?

Dan is aansluiten bij netwerk Bewust Twente iets voor jou.
Lees eens wat het netwerk aan de leden biedt en wat de voorwaarden zijn.         

Klik op:        Voor wie?                  en/of                  Algemene voorwaarden

Tot 1 april 2017 kun je gratis een vermelding van je praktijk of bedrijf op de website krijgen. Probeer het eens uit. Mail naar info@bewusttwente.nl voor meer informatie.

www.bewusttwente.nl

 

Hartelijke groet,
Gonny Dubbink
netwerkcoördinator

 

          Agenda overzicht van Bewust Twente          

Tosho Kooimans Hengelo

Familie Opstellingen
ZO 28 apr | 13.00-16.00

Hengelo | Tosho Kooimans
Systemisch werk: familieopstellingen, bedrijfsopstellingen, organisatieopstellingen, maatschappelijke opstellingen. Tosho Kooimans van Roots and Wings Opstellingenwerk heeft meer dan 14 jaar ervaring en is opgeleid door het Bert Hellinger Instituut.
Lees verder →

René Bussink Haaksbergen

Gratis Ontwikkeladvies 45+
MA 29 apr | 09.00-17.00

Haaksbergen | René Bussink
Ben jij 45+ en heb jij tenminste 12 uur per week betaald werk (in loondienst of als ZZP-er) en vraag je jezelf wel eens af of je met jouw huidige werk je pensioen gaat halen? Dan is een GRATIS ontwikkeladvies t.w.v. 600 euro wellicht iets voor jou!
Lees verder →

Judith Bussink Gratis webinar

Gratis webinar speciaal voor vrouwen in de overgang
MA 29 apr | 20.00-21.00

Gratis webinar | Judith Bussink
Ben jij een vrouw die haar leven goed op orde heeft, maar wordt je geconfronteerd met vervelende overgangsklachten? Ontdek dan tijdens dit gratis webinar op 29 april a.s. om 20.00 uur hoe je van de menopauze de beste tijd van je leven maakt.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Hooikoorts
MA 13 mei | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Hooikoorts is een lastige klacht die niet vanzelf verdwijnt. Er is gelukkig van alles wat je kunt doen om de klachten te verlichten en ook volgend jaar minder last te hebben of zelfs volledig te genezen. Op deze avond mag je ontdekken en ervaren.
Lees verder →

Antoinette Wibbelink-Oosterwijk Varsseveld

Verbindend Communiceren in een verdeelde wereld
MA 13 mei | 19.30-21.30

Varsseveld | Antoinette Wibbelink-Oosterwijk
Verbinding vinden in een verdeelde wereld, inleiding in Verbindend Communiceren naar M. Rosenberg
Lees verder →

Monique Siahaya- van Wouwe Enschede

Programma Yoga voor Mantelzorgers - 7 dagdelen 15 mei t/m 26 juni 2019
WO 15 mei | 13.30-15.45

Enschede | Monique Siahaya- van Wouwe
Yoga voor Mantelzorgers om meer tot jezelf te komen, voor ondersteuning, ontspanning en self-care. Door bewustwording, uitwisseling en het beoefenen van Yoga ontdek je nieuwe wegen naar momenten voor jezelf.
Lees verder →

Esra Tjemkes Schonach im Schwarzwald, Duitsland

Schwarzwald Retraite
ZO 19 mei | 18.00-11.00

Schonach im Schwarzwald, Duitsland | Esra Tjemkes
De retreat in het Zwarte Woud. Hier kan je actief zijn met persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. De activiteiten: Wandelingen met de 4 Natuurkwaliteiten, natuurervaringen met alle zintuigen, Natuurgeneeskundige therapie en creatieve beeldvorming.
Lees verder →

Antoinette Wibbelink-Oosterwijk Enschede ( 2 min. v. 't station)

Transformeren van negatieve kernovertuigingen
ZA 25 mei | 09.30-16.30

Enschede ( 2 min. v. 't station) | Antoinette Wibbelink-Oosterwijk
Ben je bekend met Verbindende of Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg en zoek je verdieping? Wil je graag veranderen of meer jezelf worden, maar word je belemmerd door negatieve kernovertuigingen?
Lees verder →

Wilma Sonder Hengelo

Perspectief op verslaving
VR 07 jun | 14.00-16.00

Hengelo | Wilma Sonder
Tijdens deze informatieve en interactieve bijeenkomst delen drie/vier leden van ons netwerk hun perspectief op verslaving. Aansluitend is er gelegenheid om vragen te stellen en gezamenlijk het perspectief op dit thema te verbreden.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Ziekte van Lyme
MA 17 jun | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Van voorkomen tot genezen: deze avond staat in het teken van de Ziekte van Lyme. Ontdek wat je kunt doen met natuurlijke geneeswijzen om je levenskracht te vergrootten.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Gezond Zwanger
MA 08 jul | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Hoe word je gezond zwanger en hoe kan je je zwangerschap zo goed mogelijk ondersteunen met natuurlijke middelen? Ontdek het tijdens deze interactieve lezing.
Lees verder →

ZANGWEEK: zing jezelf de zomer in en laat je verrassen door jouw stem!
ZO 14 jul | 17.00-10.00

Rancy, Frankrijk | Aimée F. Doudart de la Grée

Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Overgangsklachten
MA 26 aug | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
De overgang gaat over meer dan alleen hormonen... ben jij op zoek naar een natuurlijke ondersteuning? Maak tijdens deze avond kennis met Natuurtherapie bij overgangsklachten.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Hoog sensitiviteit
MA 16 sep | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Prikkels, prikkelgevoeligheid en overprikkeling... het lijkt een levensopgave voor de hoog sensitieve persoon! Tijdens deze avond gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag, kom je ook?
Lees verder →

Bewust Twente
info@bewusttwente.nl
www.bewusttwente.nl

Facebook Bewust Twente