Bewust Twente » Nieuwsbrief » Liefde en grenzen maken van kinderen fijne mensen

In deze nieuwsbrief:

- Foto met citaat
- Liefde en grenzen...... blog van Herman Veltmaat
- Gayatri mantra, vrede en wijsheid voor iedereen
- Bewust Twente groeit in verbinding
- Agenda overzicht Bewust Twente

Liefde en grenzen maken van kinderen fijne mensen

of hoe kinderen op te voeden tot gelukkige mensen,             blog van Herman Veltmaat

Op een gezellige bijeenkomst van oud-pabostudenten ging het weer eens over de jeugd van tegenwoordig. “Ze worden allemaal maar behandeld als prinsjes en prinsesjes”, was een van dé uitgesproken meningen. “Er wordt ze alleen maar verteld hoe fantastisch en geweldig ze zijn en daardoor kennen ze geen grenzen meer”, ging deze leerkracht verder.

Terwijl deze uitspraken bij mij bleven hangen, kwam er ook een oude uitspraak van mijn vader bij mij naar boven: “Ach, dat is maar kinderpraat, daar hoef je niks op uit te doen!” Nu heb ik mijn vader als een erg zachtaardige man gekend, maar hij had wel een strikt onderscheid tussen de volwassen- en de kinderwereld. 

Als we onze kinderen willen opvoeden tot gelukkige, zelfverantwoordelijke en zelf-bewuste personen, hebben ze liefde, aandacht, vertouwen, aanmoediging, bevestiging en duidelijkheid nodig. Een kind immers heeft nog geen ervaringen van wie het zelf is, wat het kan en wat het wil.

Daarom is het zo van belang dat een kind veel positieve ervaringen opdoet, dat je als ouder jouw volwassen wereld niet belang-rijker maakt dan de wereld van jouw kind. Door met hen samen te tekenen, te knutselen, te bouwen, in hun spel mee te gaan, waardeer je hun wereld en zullen ze zich gewaardeerd weten. Als een kind het vertrouwen van de ouder ervaart, dan kan het zelfvertrouwen opbouwen. Als het liefde ervaart kan het liefde voor zichzelf ontwikkelen, als er veiligheid geboden wordt zal het veilig zijn bij zichzelf.


Zo ken ik een moeder die haar hele huiskamer kindvriendelijk had ingericht toen haar kinderen tussen de één en de drie waren. Alles waar de kinderen bij konden mochten ze  pakken. Deze zaken konden niet stuk. Daarmee gaf ze haar kinderen veel ruimte en tegelijk voorkwam ze dat ze veel moest corrigeren. Haar kinderen leerden dat ze initiatief mochten nemen, dat ze de wereld om zich heen mochten verkennen en deze onderzoeken met hun vingers en soms ook met hun mond. Ervaring opdoen of iets zacht of hard, koud of warm was. Deze moeder had echter één duidelijke grens en dat was die ene vensterbank waar zij allerlei prachtige fotolijstjes had staan. Die waren van mama en daar mochten ze absoluut niet aankomen. Zo creëerde deze moeder duidelijkheid, creëerde ze een veilige wereld voor haar kinderen, maar leerde ze hen al jong dat er ook grenzen zijn, dat er soms ook een ‘nee’ is. Een ‘nee’ dat ze te respecteren hebben.

Het is voor kinderen belangrijk dat er weinig regels zijn, maar dat deze regels helder zijn en goed te handhaven. Dan kun je als ouder consequent zijn en juist dat geeft een kind duidelijkheid en daarmee echte veiligheid. En dan blijft er veel ruimte voor erkenning, bemoediging en waardering en kunnen ze opgroeien tot gelukkige en zelfstandige jonge mensen.

Ook een verhaal te vertellen over opvoeden? 
Je mag reageren op info@hermanveltmaat.nl

 

 

Herman Veltmaat


therapie en coaching

www.hermanveltmaat.nl

 

De Gayatri is een Aloud Waaklied.

Over de hele wereld zingen mensen de Gayatri Mantra. Op welk tijdstip van de dag of nacht je ook zingt, er zijn altijd anderen die de mantra ook zingen.
De Gayatri is een aloud waaklied, dat de hele aarde omvat en uitstraalt als de Zon. 
De Gayatri Mantra is een van de grondtonen voor het transformeren van het bewustzijn en heeft dezelfde trilling als de vitale kracht in de natuur.          

Het zingen van de Gayatri Mantra
zuivert de zanger.
Het luisteren naar de Gayatri Mantra
zuivert de luisteraar.

De Gayatri Mantra, dit heilige gebed, gaat vanuit het hart van de zanger spiraalsgewijs door het hele universum en is een smeekbede voor vrede en wijsheid voor alles en iedereen.

Nieuwsgierig? Luister hier naar een Gayatri Mantra Recitatie

Voor meer details over deze recitatiedag kijk in de agenda.

Bewust Twente groeit in verbinding

Wil jij, als bewuste ondernemer, je aanbod nog meer voor het voetlicht brengen?
Ben jij, als bewuste professional, op zoek naar gelijkgestemden in Twente?
Geloof jij in het principe van delen is vermenigvuldigen?
Wil jij ontmoeten - ontwikkelen- inspireren - samenwerken?

Dan is aansluiten bij netwerk Bewust Twente iets voor jou.
Lees eens wat het netwerk aan de leden biedt en wat de voorwaarden zijn.         

Klik op:        Voor wie?                  en/of                  Algemene voorwaarden

Tot 1 april 2017 kun je gratis een vermelding van je praktijk of bedrijf op de website krijgen. Probeer het eens uit. Mail naar info@bewusttwente.nl voor meer informatie.

www.bewusttwente.nl

 

Hartelijke groet,
Gonny Dubbink
netwerkcoördinator

 

          Agenda overzicht van Bewust Twente          

Wim Velthuis Enschede

2 DAAGSE workshop quantum touch level I
ZA 06 jul | 09.00-17.00

Enschede | Wim Velthuis
Zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 Quantum Touch Level I Workshop in Enschede.Belevenisavond Quantum Touch op vrijdag 24 mei 2019 om 20.00 uur (gratis) in Ruimte voor Balans, Potsweg 15 b, Enschede . Vooraf aanmelden:
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Gezond Zwanger
MA 08 jul | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Hoe word je gezond zwanger en hoe kan je je zwangerschap zo goed mogelijk ondersteunen met natuurlijke middelen? Ontdek het tijdens deze interactieve lezing.
Lees verder →

Aimée F. Doudart de la Grée Rancy, Frankrijk

ZANGWEEK: zing jezelf de zomer in en laat je verrassen door jouw stem!
ZO 14 jul | 17.00-10.00

Rancy, Frankrijk | Aimée F. Doudart de la Grée
ZANGWEEK in Frankrijk. Genieten van de zomer in de Bourgogne, je stem ontdekken en beleven zowel in klank, speeltuin voor de stem, als in eenvoudige liederen. Zingen met je hele lijf, zonder oordeel, vrij en voor iedereen! Samen zingen maakt blij!
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Overgangsklachten
MA 26 aug | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
De overgang gaat over meer dan alleen hormonen... ben jij op zoek naar een natuurlijke ondersteuning? Maak tijdens deze avond kennis met Natuurtherapie bij overgangsklachten.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Hoog sensitiviteit
MA 16 sep | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Prikkels, prikkelgevoeligheid en overprikkeling... het lijkt een levensopgave voor de hoog sensitieve persoon! Tijdens deze avond gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag, kom je ook?
Lees verder →

Wim Velthuis Borne

Jaarcursus Intuitieve Ontwikkeling
WO 18 sep | 19.30-22.00

Borne | Wim Velthuis
Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met Ingrid NijhuisCursusdata 2019: 18 september, 9 oktober, 6 november, 11 december 2020: 15 januari, 12 februari, 11 maart, 15 april, 13 mei en 10 juniCursusprijs € 330,00, 2 termijnen mogelijk
Lees verder →

Bewust Twente
info@bewusttwente.nl
www.bewusttwente.nl

Facebook Bewust Twente