Bewust Twente » Nieuwsbrief » Valt het Kwartje?

Boos mogen zijn, een bijdrage van Nathalie 't Jong

Jarenlang ben ik bezig geweest met zelfonderzoek. Ik kreeg Burnouts, vage rugklachten, kampte met een laag zelfbeeld en had overgewicht. Een paar jaar geleden viel bij mij het Kwartje; ik kon niet echt voelen. Ik zat vooral in mijn hoofd en mijn lijf en alle gevoelens die daarin huisden voelden als een apart, los deel van mij. Na dat inzicht ben ik aan de slag gegaan met het toelaten van mijn emoties. Vooral boos worden was in het begin lastig. Tegenwoordig ben ik daar, uiteraard in de juiste dosering, erg goed in. In het uiten en ervaren van alle emoties eigenlijk. Wat een verschil!

Deze week sprak ik tijdens een coachingstraject Anne, een vrouw die al jarenlang kampt met vergelijkbare problemen. Onder andere ook veel overgewicht dat maar niet wil verdwijnen. Na wat doorvragen kwam het hele verhaal eruit. En viel ook voor haar het Kwartje. Pats-Boem. Ik zag het gebeuren. Ze vertelde namelijk dat ze nooit, maar dan ook echt nooit, boos wordt. Ze voelt het soms wel even, heel diep van binnen, maar ze uit het nooit. Van vroeger en huis uit heeft zij geleerd dat boosheid een slechte eigenschap is en dat woede er niet mag zijn, laat staan geuit mag worden. De afgelopen jaren heeft Anne de nodige ‘verliezen’ geleden. Ernstige dingen mee gemaakt die vragen om een volledig rouwproces. Rouwen is nodig om te verwerken en het bestaat uit een aantal fasen die door iedereen weer anders doorlopen worden. En Anne had duidelijk redenen gehad om te rouwen.

Rouwen doe je niet alleen als bijvoorbeeld iemand overlijdt. In iedere situatie die zorgt voor een ingrijpende verandering, of knik in je leven, zou je een (mini) rouwproces moeten doorlopen. Denk aan het verliezen van je baan, het einde van een relatie, kinderen die uit huis gaan. Grote dingen die maken dat je leven vanaf dat moment anders wordt. Verdriet is een heel duidelijke, logische en herkenbare fase. Niemand vindt het raar als je huilt op een begrafenis. Een fase die nogal eens overgeslagen of vergeten wordt, is boosheid. Woede. Uiteindelijk komt er ook berusting of acceptatie, maar boosheid is essentieel om dingen goed af te ronden.

Anne werd nooit boos. Omdat het niet mocht. Vroeger niet van haar ouders en nu niet meer van haarzelf. Ook niet tijdens periodes van rouw. Toen ik zei dat dat de eerste stap zou gaan worden zag ik de opluchting. Het ging echt gebeuren. Na ruim 60 jaar. Ik heb haar uitgelegd hoe je ook kunt schreeuwen zonder geluid te maken. Hoe je kunt stampvoeten terwijl je loopt. En gezegd dat ze haar echtgenoot moest waarschuwen. Anne gaat namelijk boos worden. Soms. Niet altijd. En ze gaat haar man vragen haar daarin aan te moedigen. Er moet iets gaan gebeuren. Wanneer zij, door boos te worden, voelt hoe opgekropte zaken ook echt uit haar lijf, systeem en hele leven kunnen verdwijnen, dan komt het afvallen vanzelf. Ze houdt nu de kilo’s vast. Als pantser, bescherming.

Emoties zijn belangrijk, ze zijn er om gevoeld te worden. Verdriet, Blijdschap, Ontspanning en dus ook Boosheid. Vier uitersten die er allemaal mogen en zelfs moeten zijn. Omdat vier Kwarten samen 1 zijn. En daar gaat het om. Eén zijn. Eén geheel. Jezelf.

Nathalie ’t Jong
GZ-psycholoog, Mindfulness- en Hartcoherentietrainer
www.kwartjes.nu

 

Yogafestival Get Connected in Eindhoven op 12 en 13 juni 2015

Collega netwerk, Bewust Eindhoven, organiseert dit evenement met landelijke allure, we brengen het graag onder je aandacht.
Twee dagen lang yoga, mediteren, verbinden, genieten, ontspannen, dansen en nog veel meer in het 100 jaar oude Stadswandelpark in Eindhoven. Een prachtige plek om je onder te dompelen in de wereld van Yoga. Er is aanbod van diverse yogastijlen door evenzoveel yoga, mindfulness – en meditatie docenten, ruim 120 workshops, een kids area en verschillende lezingen. Je kunt er heerlijk en gezond eten en drinken er is een lifestyle markt en op zaterdagavond een prachtfeest onder de sterrenhemel.

Het thema van het festival is
Get Connected!

Want yoga brengt je terug naar wie je ten diepste bent; naar je pure vorm. Je wordt tijdens dit weekend uitgenodigd om verbinding te maken met die kern en met je mede-deelnemers. Kom je van ver en wil je overnachten? Er is naast het festivalterrein een camping ingericht.

Ben je beginner in de yoga, dan zijn er allerlei mogelijkheden geboden om “te snuffelen”. Ben je gevorderd of zelf teacher? Dan kun je de diepte in bij een van de vele workouts. Kortom: van harte aanbevolen! 

Alle informatie is te vinden op www.yogafestivaleindhoven.nl

 

En dan zijn er natuurlijk ook nog de de inspirerende, verdiepende, ontspannende, boeiende, etcetera, etcetera, activiteiten in Twente.
Of soms zelfs de uitnodiging om je grenzen te verleggen buiten Twente .

 

Hartelijke groet,

##naam##
##telefoon##
##email##
##website##

Volg mij:

##socialmedia##