Bewust Twente » Nieuwsbrief » Winter

In deze nieuwsbrief:

- Een paar foto's uit een winters Aamsveen

- Waar is de liefde? blog van Gonny Dubbink

Jeannet Smulders ontmoet Francine van Rossem, een estafette interview

- Agenda overzicht met voedende en inspirerende activiteiten in Twente

 

Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.

Antoine de Saint-Exupéry

Waar is de liefde?

In deze soms donkere dagen van december merk ik dat ik mijn innerlijke kompas zoek en me afvraag of ik nog op de juiste weg zit of dat het kompas misschien opnieuw geijkt moet worden. Het vaas-verhaal lijkt daarvoor een mooie analogie.
 

De meester en de stenen

Een Tibetaanse meester gaf eens een lezing voor een klas economiestudenten. Op zijn bureau stalde hij een glazen vaas en een aantal kiezelstenen. Een voor een deed hij de stenen in de vaas, tot er geen steen meer bij kon.
"Is de vaas vol?", vroeg hij aan de klas.
"Ja", oordeelde de klas.

De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een pot met grind, die hij in de vaas gooide. Met een beetje schudden verdween al het grind in de vaas.
"Is de vaas vol?", vroeg hij aan de klas.
"Ja", oordeelde de klas.

De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een pot met zand, die hij in de vaas gooide. Met een beetje schudden verdween al het zand in de vaas.
"Is de vaas vol?", vroeg hij aan de klas.
"Ja", oordeelde de klas.

De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een kan water, die hij in de vaas gooide.
"Nu is de vaas vol", zei de meester. "Wat kun je hiervan leren?"

Een leerling stak zijn hand op. "Het punt is, dat hoe vol je schema ook lijkt, je kunt er altijd wel wat tussen vrotten."

"Nee", sprak de meester. "Dat is niet het punt. Dit voorbeeld illustreert dat je nooit alles in de vaas had gekregen als je de grote kiezels er niet als eerste in doet. Wat zijn de 'grote kiezels' in jouw leven? Je opleiding? Een ideaal? Tijd met mensen van wie je houdt? Vergeet nooit dat de grote stenen het belangrijkst zijn, omdat het je anders niet lukt."

≈ ≈ ≈

In mijn decemberblues vraag ik me af:
Weet ik eigenlijk wel waar de grote stenen in de vaas in mijn leven voor staan?
Is het misschien nodig om de vaas een keer helemaal te legen en opnieuw te vullen? En is zoiets wel mogelijk?
En waar is de liefde in dit verhaal? Is het een van de grote stenen? Of het zand of het water dat op het laatst alles opvult? Of is het de vaas zelf, omdat liefde alles omvat? 
Of is de liefde misschien de glimlachende meester die ons met het verhaal iets laat beseffen? En is liefde gelijk aan compassie en verbinding?

Voor nu concludeer ik dat het stellen van deze vragen voor mij belangrijker zijn dan het vinden van de antwoorden. Het stellen van vragen geeft me een openheid van geest en daardoor verwondering en rust: peace of mind, gemoedsrust. Als dit mijn kompas is, dan volg ik graag die koers.  
 

Een fijne decembermaand gewenst, met veel verwondering en peace of mind.

Hartelijke groet,
Gonny Dubbink
coördinator Bewust Twente

 

Jeannet Smulders

Jeannet Smulders
ontmoet
Francine va Rossem
en
vertelt

.........

een estafette interview

 

Francine van Rossem

Jeannet kwam bij Francine in het donker. Rijdend door de buitengebieden tussen Rijssen en Holten op modderige zandwegen, dacht ze: dit moet overdag toch een prachtige natuur zijn. In de verte ziet ze plots een gebogen gebouw met een grote glazenwand van waaruit licht schijnt. Dit moet het zijn. Het is een ecologisch gebouw met een grasdak. Francine komt haar al tegemoet.

Wat inspireert Francine?

Kruidenhuis De Vlo is een gecertificeerd biologisch bedrijf dat zo veel mogelijk biologisch dynamisch werkt. In het kruidenhuis wordt zoveel mogelijk gestreefd naar gesloten en lokale kringlopen. Eigenaresse Francine wil de aarde die zij onder haar hoede heeft zo min mogelijk belasten en met de bodem en planten samenwerken in harmonie. “De aarde beter achter laten dan ik hem gekregen heb”, aldus Francine.

Bewustzijn betekent voor Francine dat ze niet alleen tuiniert met wat je ziet: Er is meer tussen hemel en aarde. Francine maakt gebruik van biologische dynamische preparaten om de energie te laten stromen. Het maakt haar bewust van hoe de natuur werkt en haar werk doet.

Wat is jouw droom met het Kruidenhuis De Vlo?

“Ik wil graag delen met mensen. Dat er een community ontstaat van mensen die net als ik de aarde koesteren. Daarom geef ik ook workshops voor jonge ouders om hen te laten zien hoe mooi en vooral ook hoe lekker de natuur is."

 

Meer weten over Francine van Rossem en Kruidenhuis de Vlo?

Kijk op: www.kruidenhuisdevlo.nl

          Agenda overzicht van Bewust Twente          

Tosho Kooimans Hengelo

Familie Opstellingen
ZO 28 apr | 13.00-16.00

Hengelo | Tosho Kooimans
Systemisch werk: familieopstellingen, bedrijfsopstellingen, organisatieopstellingen, maatschappelijke opstellingen. Tosho Kooimans van Roots and Wings Opstellingenwerk heeft meer dan 14 jaar ervaring en is opgeleid door het Bert Hellinger Instituut.
Lees verder →

René Bussink Haaksbergen

Gratis Ontwikkeladvies 45+
MA 29 apr | 09.00-17.00

Haaksbergen | René Bussink
Ben jij 45+ en heb jij tenminste 12 uur per week betaald werk (in loondienst of als ZZP-er) en vraag je jezelf wel eens af of je met jouw huidige werk je pensioen gaat halen? Dan is een GRATIS ontwikkeladvies t.w.v. 600 euro wellicht iets voor jou!
Lees verder →

Judith Bussink Gratis webinar

Gratis webinar speciaal voor vrouwen in de overgang
MA 29 apr | 20.00-21.00

Gratis webinar | Judith Bussink
Ben jij een vrouw die haar leven goed op orde heeft, maar wordt je geconfronteerd met vervelende overgangsklachten? Ontdek dan tijdens dit gratis webinar op 29 april a.s. om 20.00 uur hoe je van de menopauze de beste tijd van je leven maakt.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Hooikoorts
MA 13 mei | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Hooikoorts is een lastige klacht die niet vanzelf verdwijnt. Er is gelukkig van alles wat je kunt doen om de klachten te verlichten en ook volgend jaar minder last te hebben of zelfs volledig te genezen. Op deze avond mag je ontdekken en ervaren.
Lees verder →

Antoinette Wibbelink-Oosterwijk Varsseveld

Verbindend Communiceren in een verdeelde wereld
MA 13 mei | 19.30-21.30

Varsseveld | Antoinette Wibbelink-Oosterwijk
Verbinding vinden in een verdeelde wereld, inleiding in Verbindend Communiceren naar M. Rosenberg
Lees verder →

Monique Siahaya- van Wouwe Enschede

Programma Yoga voor Mantelzorgers - 7 dagdelen 15 mei t/m 26 juni 2019
WO 15 mei | 13.30-15.45

Enschede | Monique Siahaya- van Wouwe
Yoga voor Mantelzorgers om meer tot jezelf te komen, voor ondersteuning, ontspanning en self-care. Door bewustwording, uitwisseling en het beoefenen van Yoga ontdek je nieuwe wegen naar momenten voor jezelf.
Lees verder →

Esra Tjemkes Schonach im Schwarzwald, Duitsland

Schwarzwald Retraite
ZO 19 mei | 18.00-11.00

Schonach im Schwarzwald, Duitsland | Esra Tjemkes
De retreat in het Zwarte Woud. Hier kan je actief zijn met persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. De activiteiten: Wandelingen met de 4 Natuurkwaliteiten, natuurervaringen met alle zintuigen, Natuurgeneeskundige therapie en creatieve beeldvorming.
Lees verder →

Antoinette Wibbelink-Oosterwijk Enschede ( 2 min. v. 't station)

Transformeren van negatieve kernovertuigingen
ZA 25 mei | 09.30-16.30

Enschede ( 2 min. v. 't station) | Antoinette Wibbelink-Oosterwijk
Ben je bekend met Verbindende of Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg en zoek je verdieping? Wil je graag veranderen of meer jezelf worden, maar word je belemmerd door negatieve kernovertuigingen?
Lees verder →

Wilma Sonder Hengelo

Perspectief op verslaving
VR 07 jun | 14.00-16.00

Hengelo | Wilma Sonder
Tijdens deze informatieve en interactieve bijeenkomst delen drie/vier leden van ons netwerk hun perspectief op verslaving. Aansluitend is er gelegenheid om vragen te stellen en gezamenlijk het perspectief op dit thema te verbreden.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Ziekte van Lyme
MA 17 jun | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Van voorkomen tot genezen: deze avond staat in het teken van de Ziekte van Lyme. Ontdek wat je kunt doen met natuurlijke geneeswijzen om je levenskracht te vergrootten.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Gezond Zwanger
MA 08 jul | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Hoe word je gezond zwanger en hoe kan je je zwangerschap zo goed mogelijk ondersteunen met natuurlijke middelen? Ontdek het tijdens deze interactieve lezing.
Lees verder →

ZANGWEEK: zing jezelf de zomer in en laat je verrassen door jouw stem!
ZO 14 jul | 17.00-10.00

Rancy, Frankrijk | Aimée F. Doudart de la Grée

Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Overgangsklachten
MA 26 aug | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
De overgang gaat over meer dan alleen hormonen... ben jij op zoek naar een natuurlijke ondersteuning? Maak tijdens deze avond kennis met Natuurtherapie bij overgangsklachten.
Lees verder →

Esra Tjemkes Enschede

Thema avond: Hoog sensitiviteit
MA 16 sep | 19.30-21.30

Enschede | Esra Tjemkes
Prikkels, prikkelgevoeligheid en overprikkeling... het lijkt een levensopgave voor de hoog sensitieve persoon! Tijdens deze avond gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag, kom je ook?
Lees verder →

Bewust Twente
info@bewusttwente.nl
www.bewusttwente.nl

Facebook Bewust Twente